Nehéz címet adni ennek a bejegyzésnek. Idén 8 éves lesz a PETRITY márka, aki ismer tudja, hogy a 8-as szám a mindenem, ahogyan sok helyen, nekem is a végtelent jelenti. Hiszem, hogy a jelen kialakult helyzet nem véletlen és a "minden kezdet nehéz" alapon, elindul a világ valami más irányába: nagyjából 4 napja próbálom véglegesíteni és összegezni a gondolataimat és a meglátásaimat az aktuális helyzetről, azonban egyrészt ez a külső tényezők miatt napról napra változik, másrészt sok esetben nem találom a szavakat. Egy nyári kollekció prezentálásának közepén, számos terv és esemény derekán, eljött a pillanat, hogy nem tudom nem előtérbe helyezni azt, ami most a legfontosabb:

"Maradj otthon!"

Tényleg ez a legjobb, amit most tehetsz. De nem ez a legtöbb! Amióta ez a helyzet kirobbant mint mindenki, elkezdtem érezni azt a kimondatlan, belső feszültséget, amit a legtöbb ember most érez. Ha tudja, ha nem, ha kimondja, ha nem. Ezt nyilván a helyzet súlyossága, a helyzet bizonytalansága és a következő hetek kilátástalansága okozza - és még számtalan egyéb megválaszolatlan kérdés -. Tudom, hogy nagyon sokan kerültek nehéz helyzetbe, köztük sok hazai tervező társam is, a legtöbb gondolatom a napokban ekörül forog, erről is szeretnék bővebben írni.
Úgy gondolom, hogy minden életszakasz, minden megoldásra váró helyzet azért van az életünkben, hogy tanuljunk belőle és lehetőséget kapunk ezáltal a változtatásra is. Alább összeszedtem három apró ötletet, amik segítenek picit másképp szemlélni ezt a jelenlegi szituációt és lehetőséget ad arra, hogy ne haszontalanul vészeljétek át az otthon töltött időt. 

1. Lépés: Tedd rendbe önmagad 

Egy legyengült immunrendszer sosem jó - egy ilyen szituációban kifejezetten ártalmas. A rohanó hétköznapokban mindenről próbálunk gondoskodni, mindennel próbáljuk utólérni magunkat, csak azt felejtjük el, ami a legfontosabb: a saját egészségünk. Persze nehéz egy feszült szituációban kikapcsolni, kipihenni magát az embernek, azonban most mégis ez a kiinduló pont - mielőtt bármihez is hozzá kezdenél, mielőtt bármilyen változást is elő akarnál idézni a saját életedben: aludd ki magad és tedd rendbe - a helyzetedhez mérten - az egészséged! Ez nem a karácsonyi szünet, nem egy fontos esemény, nincs konkrét határidő, itt most csak az számít, hogy a következő nehéz időszakot úgy tudod megoldani, ha kipihent vagy és megfelelően regenerált a szervezeted. Szedj megfelelő és elegendő vitamint, hidratálj és szánj elegendő időt az alvásra! (Egyébként szerintem ezt érdemes lenne bevezetni nem csak krízishelyzetben)

2. Lépés: Tedd rendbe a dolgaidat

Az elmúlt napokban sok esetben, mintha megállt volna az idő: leállt minden, ami eddig magától értetődő volt. Itt az ideje, hogy kicsit utól érjük magunkat, kiszelektálni a több éve felhalmozott papírokat, rendszerezni a hónapok óta halogatott teendőket. Azt gondolom, hogy mindenkinek van egy "to do" listája, amire folyamatosan csak írja a feladatokat és a teendőket, de ritkán, vagy kevésbé gyakran végez el róla bármit is, vagy valósítja meg az ott felsoroltakat. Az is egy opció, hogy átnézed és kihúzod, ami már nem aktuális, a lista úgyis csökkenni fog, a cél pedig, hogy minél kevesebb dolog maradjon rajta érintetlenül. Ezen kívül ott vannak azok a bizonyos "fiókok", azok a bizonyos "szekrények", amiben "ha majd egyszer lesz időm"...tessék, van! Rakj benne rendet, szelektálj, mosd ki, pakold el, válogasd át. Ami nem kell szortírozd, ami használható, add oda olyan szervezetnek, aki hasznát veszi, vagy olyan családoknak, akiknek kevesebb jut belőle! Nem csak Te vagy a Földön, ezzel is segíthetünk másoknak. Ne Nálad porosodjon, legyen az BÁRMI, de ha Neked nem kell, nem jó, nem használod már, más még lehet, hogy igen. Mosd ki és rakd el a téli ruhákat (amikor ezt elkezdtem írni még 20 fok volt!!!), fertőtlenítsd le a fürdőszobai piperéket, tök mindegy, csak csináld! Ne ülj, ne görgesd az instát és siránkozz, hogy mi lesz a jövőhéten és azután. Mindig lesz valahogy, de mennyivel jobb érzés lesz egy rendezett környezetből, egy rendezett életből újra kilépni az utcára!

3. Lépés: Mérd fel, hogy mit tehetsz jelen helyzetben?

Az a meglátásom, hogy sokan nem tudják magukat jelenleg hova pozicionálni. Ez természetes, ha megváltozik valakinek a státusza, megváltozik a helyzete, a környezete. A legfontosabb, hogy ne hagyd el magad. Mindig tudsz valamit tenni, ám lehet, hogy most nem ott, ahol eddig. Rengeteg helyen van hiány, szükség plusz emberekre. Ha úgy érzed, hogy Neked van felszabadult kapacitásod, egészségesnek érzed magad, akkor nézz szét a környezetedben, hogy hol lehet Rád szükség! Ebben a megváltozott helyzetben rengeteg szervezet, helyi csoport keres önkénteseket, legyen szó akár embereket - vagy állatokat segítő egyesületről. 
Természetesen nem mindenkinek passzol az önkénteskedés, valamint bármilyen oknál fogva előforul, hogy nincs rá kapacitása. Ha régóta halogatod, hogy megtanulsz új dolgokat, kipróbálod magad más területeken, akkor vedd rá magad, olvasd el, nézd meg, töltsd le, tanuld meg, próbáld ki... stb stb stb...csak csináld! 

Mi is mérlegeltük a lehetőségeinket és a következő hetekben, hónapokban is teljes vállszélességgel leszünk itt (online) Nektek! Úgy gondolom, hogy a jelenlegi kialakult helyzet gazdaságilag mindenkit érint. Kit közvetve, kit közvetetten. Mint a legtöbb márka, mi is Olaszországból importáljuk az alapanyagaink nagyrészét, valamint szintén, mint a legtöbb hazai cég, a fejlesztésekbe, a fejlődésbe invesztálunk hónapról, hónapra.  Az előző bejegyzésem arról szólt, hogy elindult a saját varrodánk, amiben rengeteg munka, idő és pénz van, amire büszke vagyok, amiről éveken át álmodtam. Amióta kirobbant ez a krízishelyzet, azóta gondolkozom, hogy hogyan lehetne ez is hasznos a társadalomnak és ne csak egy kipipált cél nekem? Így hosszas mérlegelés és utána járás követően a jövőhéttől termékeink gyártása mellett felajánljuk kapacitásunkat olyan szervezeteknek, akiknek szükségük van a megfelelő arcmaszkok gyártására hiszen ez a legkevesebb, amivel jelen helyzetben segíteni tudunk. Ezen felül szeretnék jövőhéttől hetente egy táskát egy hónapon át felajánlani licitre, amit együtt készítek el a szerencséssel (természetesen akkor, amikor a körülmények már megfelelőek erre). Az ebből befolyt összeget pedig felajánlani olyan szervezet számára, akiknek a mostani időszakban ez segítséget jelent. 

Most tényleg szükséges az összefogás, nem csak magunk miatt, hanem mindenki miatt. Az egészségünk miatt, a jövőnk miatt!
Arra kérlek Titeket, hogy értékeljétek át, hogy eddig hogyan éltetek és legyen ez egy lehetőség Mindenkinek egy jobb holnapra. Ha a feszült napokban szeretnétek kizökkenni és a szemeteket, a lelketeket símogatni és a későbbi szettjeiteket (mert hamarosan ki kell majd jutni az utcára!!!) tökéletesíteni, akkor nézzétek meg a hazai tervezők kemény munkáinkat gyümölcseit! Mert ők is azért dolgoznak, hogy az életünket teljessé tegyék egy kis extrával, hogy feltegyék az I-re a pontot és hogy megszépítsék a hétköznapjaitokat.

Összegyűjtöttem Nektek az én állandó kedvenceimet, valamint a mostani helyzetben felfedezettjeimet, csemegézzetek, nem fogtok csalódni: 

Zoe & Co, egy szuper ruha és táska márka, Ágót kb ovis korom óta követem (na jó ez pici túlzás volt), szerintem ő az első tervező, akinek a nevét megismertem idehaza.

Luiza, egy friss ékszermárka, Lilla az egyik legszuperebb ember, akit ismerek.

Tras szintén egy ruhamárka, Petra munkái imádnivalóak.

Anna Amelie, Anna táska és művészbirodalma, nekem örökké Ő lesz "A tervező".

Viktoria Bolla, Viki és az ő iszonyat menő csajos cuccai, nemrég bukkantam rá, még eddig nem rendeltem, de itt az ideje! Külön pluszpont, hogy folyamatosan jótékonykodik! Tündér!

Vengru, őket most ismertem meg, nagyon menő táskákat csinálnak!

Nini Molnar, szintén táska márka, nem régen találtam rá a tervezőjére, nagyon menő személyiség és a vintage vonal is eszméletlen!

Nana's, Nati egy tündér, a ruhái pedig meseszépek!

Celeni, Esztert nem ismerem, a termékei eszméletlenül szépek!

Anna Daubner, ruhamárka, nagyon egyedi és nagyon mai!

A fent említett szuper tervezőkön kívül rengeteg nagyon jó hazai tervező van! Amennyiben bármelyikük a jelen helyzetben elakadt, gyártási vagy egyéb nehézségei vannak, keressen meg bennünket, szívesen segítünk, hiszen hiszünk benne, hogy együtt könnyebb minden akadály! 

Vigyázzatok Magatokra! Dorka